Tjärfabriken som blev Kärfabriken

En pågående kärlekshistoria som utspelas vid Skurusundet i Nacka

Ekensdal – en kärlekshistoria

Tjärfabriken Ekensdal längst ut på udden i Kungshamn lär ha uppförts under första världskriget (enligt våra källor stod byggnaden klar 1917), platsen var förstås idealisk ur transportperspektiv precis intill Stockholms inlopp och med skogen kring Skuru där råvaran (tallstubbar) fanns tillgänglig.

Byggnaden köptes sedan 1937 av Anna Johansson-Visborg, kallad Bryggar-Anna, som gjorde betydande insatser inom många olika områden. Hon var aktiv inom politik, facklig arbetarrörelse och kooperationen. Hon kämpade för medborgarrätt, studieverksamhet, hälsovård, likalönsprincipens genomförande och kvinnors rösträtt och likställighet med mannen.

Bryggar-Anna hade några år tidigare även köpt marken runt omkring Kungshamn för att skapa sommarbostäder för arbetande kvinnor, och den mindre fabriksanläggningen förvandlades till ett semesterhem med flera mindre rum. Idag ägs området av Stiftelsen Anna Johansson-Visborgs minne. Verksamheten består dels av Annebergs vilohem och dels av Arbetarkvinnornas semesterhem, i vilket även ingår ett stort antal småstugor. Stugorna ska ha byggts av de lådor som T-Forden transporterades till Sverige i. Stugorna ligger fortfarande utspridda längs sluttningarna kring Ekensdal och fungerar fortfarande som sommarboende för i första hand ensamstående kvinnor ur olika låglönegrupper.

År 2007 blev vi Ekensdals nya hyresgäster och påbörjade genast en grundlig renovering av byggnaden, som då hade stått tom i drygt 20 år, så behovet var omfattande. De putsade tegelväggarna lagades och målades om, taket reparerades, och grönytorna kring huset gjordes om och insidan renoverades och moderniserades för att nu fungera som festvåning och matstudio med alla krav på bekvämligheter som finns idag. Målet var att skapa en plats för människor som i likhet med oss uppskattar god mat i gott sällskap. Nu arrangerar vi konferenser, bröllop, företagsfester, matlagningskurser och vårt matlagningsevent Ekensdals Masterchef. Bland annat.

På bottenvåningen hittar man nu ett stort och modernt kök av restaurangsklass, där vi lagar all mat till våra gästers arrangemang samt håller matlagningskurser och föreläsningar. Här finns även vår bar och vår bekväma lounge-del där man med fördel kan hänga både före och efter middagen. Sist men inte minst (eller jo, det är den ju faktiskt) så finns här den lilla matsalen med plats för drygt 30 sittande gäster och utsikt över Stockholms inlopp.

Övervåningen är uppdelad i den stora matsalen, med plats för 140 gäster – en stor och ljus lokal med fantastisk utsikt och som är flexibel i sitt utförande för att kunna anpassas för allt från fina middagar till konferenser, föreläsningar och olika typer av event. Här finns också ett mindre preppkök där vi kan lägga slutfinishen på det som ska serveras våra gäster.

Kökschefen Mathias Herlev Hansson har lång erfarenhet av restaurangbranschen, han har bland annat jobbat hos Gordon Ramsey på L’Orangerie i London, på restaurang F12 i Stockholm och har tagit både VM- och OS-guld med Svenska Kocklandslaget. Han är vår garanti för att våra gäster får en matupplevelse utöver det vanliga under sitt besök på Ekensdal. Oavsett om det gäller en bröllopsmiddag, en dagskonferens eller ett julbord lyser vår kärlek till maten igenom. Våra bröllop har blivit väldigt populära och lite av vårt signum, under sommarhalvåret är de flesta helger uppbokade, så att kärleken frodas här ute är verkligen ingen överdrift. Man kan väl säga att det som tidigare var en tjärfabrik, nu har förvandlats till en kärfabrik.

Varmt välkomna till Ekensdal.

 

Här finns vi

Ekensdal
Skurusundsvägen 151
131 46 Nacka

Hör av dig

Telefon: 08-716 01 66
info@ekensdal.se
Instagram: @ekensdal
Facebook: Ekensdal

Här är Ekensdal!

Båten från Nybrokajen tar 30 min hit.
Väljer du att åka med bil/buss tar det 15 min från Slussen.